Earth hour - släck för vår enda planet!

Earth hour - släck för vår enda planet!

Lördag 27 mars är det Earth Hour. SKAB, Sollentunahem, SEOM och Sollentuna kommun uppmärksammar detta tillsammans genom att fokusera på energibesparing. Vi berättar om hur nya Turebergshuset blir mer klimatsmart och hur vi jobbar med hållbara lösningar i fastigheterna. Du får dessutom tips på hur du själv kan spara energi.

I samband med Earth Hour lyfter WWF fem grundpelare som påverkar vårt ekologiska fotavtryck, den biologiska mångfalden och klimatet. Dessa grundpelare är: Bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken. I Sollentuna fokuserar vi på bostaden/fastigheten inför årets Earth Hour 27 mars. Vi jobbar aktivt med miljö- och klimatfrågor, och här kan du läsa några exempel på hur vi och våra bolag spar energi och använder förnybar energi:

Nya Turebergshuset blir mer klimatsmart

Nu när vi renoverar kommunhuset vill vi föregå med gott exempel. Vi passar på att installera solceller på en del av taket. Det blir ny isolering i fasaden och nya fönster som är bättre isolerade. Vi byter ut värmesystemet och får ett mer energisnålt system med värmeåtervinning. Det är bättre både för det globala klimatet och för klimatet inne i huset. Ventilationen blir behovsstyrd och hela huset får LED-belysning. Tack vare dessa åtgärder kommer energiförbrukningen i nya Turebergshuset att minska till 1/3 jämfört med hur det var innan renoveringen.

SEOM värmer villor med överskottsvärme

Genom ett samarbete mellan kommunen och SEOM kan vi återanvända överskottsvärme från Sollentunavallens isbanor på den lokala värmemarknaden. Överskottsvärmen som genereras vid tillverkning av isarna motsvarar ungefär värmebehovet för 100 villor. Det innebär att vi nu tar tillvara värme som annars hade gått till spillo.

SKAB rustar Rudbeck för framtiden

Sollentuna kommunfastigheter AB, SKAB, rustar Rudbecks gymnasium för framtiden genom  flera energisparande åtgärder.  För att förbättra innemiljön och öka energieffektiviseringen har skolan fått nya, energisnåla LED-lampor med närvarostyrning. Tillsammans med nya element och fönster bidrar samtliga åtgärder till en lägre energianvändning och en lägre driftkostnad.

Höga miljökrav i Sollentunahems nya bostäder

När Sollentunahem bygger nya bostäder är både miljökraven och standarden hög. Fastigheten Topplocket i centrala Sollentuna är ett bra exempel på detta. Solceller på taket förser fastigheten med el. Modern ventilationsteknik bidrar till ett behagligt inomhusklimat, samtidigt som det spar energi. De balkonger och fasader som vetter mot trafiken är delvis inglasade. Det dämpar ljudet effektivt, och bidrar också till en bättre isolering. 

Är du med?

Earth Hour har alltid handlat om att släcka lampan, men eventet har vuxit och omfattar nu så mycket mer än det. Du kan göra stor skillnad för planeten, inte bara på Earth Hour, utan genom små och stora förändringar i din vardag. Med enkla medel kan du minska det ekologiska fotavtrycket från din bostad. Vi kan alla hjälpas åt att spara energi och hejda klimatförändringarna!

Det här kan du göra för miljön hemma:

  • byt ut alla lampor till LED-lampor och släck lyset om du inte behöver ha det på
  • dra ur din mobilladdare när du inte använder den och stäng av dina apparater istället för att ha dem i standby-läge
  • halvera din energiförbrukning med energiklassade vitvaror.  Din kyl och frys är två av de saker som drar mest energi i ditt hem. Ta hand om dem genom att frosta av dem årligen och damma baksidan. Dubbelkolla även temperaturen, den ska normalt ligga under 5 grader i kylskåpet och runt – 18 grader i frysen
  • spara på varmvattnet, det kan du göra genom att byta till snålspolande kranmunstycken. Du sparar faktiskt mer energi om du kör en full diskmaskin än om du diskar för hand.
  • tvätta i kallt vatten. Genom att tvätta i 30 grader kan du minska din energianvändning med nästan hälften. Oftast behöver du inte tvätta varmare än så, det är bara riktigt smutsig tvätt som kan behöva varmare temperatur. Det är också bra om du alltid försöker fylla tvättmaskinen innan varje tvätt
  • tilläggsisolera fasaden på ditt gamla hus. Hus som byggs idag genererar ofta mer energi än de använder på ett år. Genom att renovera ett äldre hus kan du uppnå samma effekt.
  • tina din frysta mat i kylen istället för i micron.
  • sänk värmen inomhus med en grad och ta på dig mer kläder om du fryser.

Dessa energispartips kommer från WWF och Energirådgivningen.

WWF:s förslag på 50 förändringar

Förutom tipsen ovan har WWF tagit fram 50 förändringar som du kan göra. Det kan handla om allt från att skippa torktumlaren till att återvinna dina batterier.

Vilka av dessa 50 förändringar gör du redan? 

Jag vill läsa mer om SKAB:s hållbarhetsarbete!

Jag vill läsa mer om hur kommunen jobbar med miljö och klimat!

Jag vill läsa mer om Earth Hour!