Nu är Monumentet i Edsvik räddat

Lerinpackning och förgylld text – nu är Monumentet i Edsvik räddat

Sollentuna 2021-10-20

Som en del av arbetet med att bevara kulturarvet i Edsvik, har minnesstenen Monumentet i Edsvik nu få en lerinpackning, specialtvätt och ny förgylld text.

 

Minnessten uppförd av Malla Silfverstolpe

Monumentet i slutet av Monumentsallén i Edsvik är över 200 år gammalt, och är beläget i nordvästra hörnet av parken. Malla Silfverstolpe Montgomery (1782-1861) växte upp hos sin mormor och morfar i Edsberg, och hon stod sin mormor Magdalena von Mentzer mycket nära. När Mallas mormor gick bort, avled även hennes kusin och nära vän Thure Axel Rudbeck med bara några månaders mellanrum. Som ett sätt att bearbeta sin sorg gjorde Malla en skiss till en minnessten och hur platsen skulle utformas. Monumentet blev verklighet och restes i maj 1809.

Lerinpackning och tvättning

För att bevara Monumentet påbörjades en gedigen behandling i flera steg, under september månad. Den första delen i behandlingen var en lerinpackning som pågick i två veckor. Nästan som en SPA-behandling för stenar. Sedan tvättades lerinpackningen av med hjälp av gummiskrapa, vatten, mjuka svampar och tandborstar och en liten vattenspruta. Allt för att få den så ren som möjligt, men inte skada minnesstenen på något sätt.

Stenkonservator Paterik Stocklassa har arbetat som stenkonservator sedan 1989. Han förklarar processen kortfattat:

- ”Först sprutar vi på ett tunt lager av etanol. Sedan använder vi bentonitlera som har en bra förmåga att hålla vatten. Den har konsistens som en tjockare majonnäs, och fäster bra på stenen. Det gör att smuts och lavar mjukas upp. Sedan packar vi in leran och stenen i gladpack och låter verka i ca två veckor. Sedan, så försiktigt som möjligt, tar vi bort leran och borstar bort lavan och smuts, och rengör stenen ordentligt. Leran går sedan att återanvända flera gånger. Sista steget är att måla och förgylla texten, på båda sidorna av stenen.”

Paterik Stocklassa är medlem av Nordiska Konservatorsförbundet Sverige och Stockholms hantverksförening, och en av Sveriges ca 10 professionella inom yrket.

 

Bild 1-4: Paterik Stocklassa och Drago Grujcic, utför olika moment under lerinpackningen av Monumentet. 1. Leran sätts på minnesstenen. 2. Leran plastas in ordentligt, och ska verka i två veckor.

  

Bild 3: Monumentet tvättas rent med vatten, mjuk svamp och tandborste. 4. Texten får nytt bladguld, eller sk. transportguld.

En viktig del av att bevara kulturarvet i Edsvik


Bild: Thomas Ardenfors och Benkt Kullgard visar stolt upp det färdiga resultatet efter tre-stegs-behandlingen av Monumentet.

Thomas Ardenfors (M) är ordförande i Sollentuna kommunfastigheter AB, SKAB, som har ett uppdrag att bevara kulturfastigheterna i kommunen.

- ”För flera år sedan visade kommunarkivarie Annika Holmberg mig citatet ”Den ej forntid äger, är ej framtid värd…”. Vi har mycket att vara stolta över i Sollentuna och vi har mycket att se framemot när det kommer till utveckling. Men jag tror det är viktigare än någonsin att vi även påminner om vart vi kommer ifrån och vad som format vår kommun. Vår historia, helt enkelt. Bland allt som finns att berätta har det även rests minnesstenar på några platser. Vi ska bli bättre på att vårda dessa samt tillgänggöra dem för fler. De är en omistlig del av vår historia och något som vi behöver påminnas om och få återberättat för oss” säger Thomas Ardenfors.

Benkt Kullgard är ordförande i valnämnden i Sollentuna kommun, med ett stort intresse av att bevara kulturarvet, då han genomför guidade rundvandringar i Edsbergsparken.

- "Jag hjälper till att guida i Edsbergs Slott och tycker att det är lika viktigt med guidade turer i Edsbergs slottspark som har mycket att erbjuda.  En av de kanske vackraste mest minnesrika platserna i parken är Mallas monument. Detta var i så dåligt skick att man inte ens kunde urskilja texten på monumentet. Det kändes tråkigt och näst intill pinsamt att visa upp denna sevärdhet som under lång tid varit utsatt för bristande underhåll. Nu kan även dagens Sollentunabor med glädje nyttja samma lokala utflyktsmål som familjen Rudbeck kunde under 150 år" berättar Benkt Kullgard.

Susanna Arbro Kulturfastighetschef, Johannes Lindqvist Kundansvarig förvaltare, Kari Aarni Teknisk förvaltare Kulturfastigheter SKAB har ansvarat för projektet och är ansvariga för kulturfastigheterna i kommunen. Ett flertal av kulturfastigheterna finns just i Edsvik, bland annat Edsbergs Slott, Oxstallet, Ladan, och Duvslaget. Även Olof Svanberg Kommunantikvarie, och Peter Holstad Slottsintendent på Sollentuna kommun, har bidragit med kompetens.

Historik Monumentet

Monumentet i slutet av Monumentsallén är över 200 år gammalt. Malla Silfverstolpe Montgomery (1782-1861) växte upp hos sin mormor och morfar här på Edsberg. Morfar Thure Gustaf Rudbeck gick bort 1786 medan mormor Magdalena von Mentzer levde till 1809. Att förlora sin mormor tog Malla hårt. Dessutom hade en nära vän, kusinen Thure Axel avlidit 1808. Som ett sätt att bearbeta sin sorg gjorde Malla en skiss till en minnessten och hur platsen skulle utformas. Som man kan se blev utförandet lite annorlunda men i stort följde man skissen när man anlade vad som sedan dess kallas Monumentet i slutet av Monumentsallén. Texten lyder:

”Minne av Magdalena Mentzer född d. 26 oktober 1726 död d. 3 februari 1809 och dess sonson Thure Axel Rudbeck född d. 15 februari 1787 död d. 6 september 1808. Åren åtskilde, kärleken och döden förenade.” På baksidan står: ”Broderlig ömhet, rätthet, barnslig tacksamhet, evig saknad. M.S.M.”

Mormor Magdalena dog av hög ålder medan kusinen Thure Axel var löjtnant och på grund av kriget mot Danmark-Norge förlagd till Eda skans i Värmland. Där dog han, som så många andra soldater, av sjukdom. Monumentet restes i maj 1809.  

Källa: Olof Svanberg, Kommunantikvarie Sollentuna kommun