Förvaltningsobjekt

Full fart på nytt aktivitetscenter

Tillsammans med kommunens eget vård- och omsorgsföretag AB Solom har SKAB upprättat ett aktivitetscenter för LSS-boende.

SKAB har förmånen att samarbeta med flera kommunala bolag. Ett av dem är AB SOLOM som är Sollentuna kommuns eget vård- och omsorgsföretag. De erbjuder verksamhet inom äldreomsorg och LSS.

Ett LSS-boende är till för personer som har en funktionsnedsättning och ett behov av stöd och hjälp av en sådan omfattning att det inte går att tillgodose i en egen bostad. LSS-boendet kan vara gruppbostad eller ett serviceboende där man bor i egen lägenhet med stöd när det behövs.

Efter pandemin konstaterade man att nästan alla aktiviteter stängdes ned och att många på LSS-boenden inte kom ut eller kunde aktivera sig. Soloms affärsområdechef Sanna Torslund kände till att fastigheten på Lantgårdsvägen stod tom och kontaktade Eva Sundström på SKAB. Planen var att göra om gården till ett aktivitetscenter dit hyresgäster på alla Soloms LSS-boenden kunde få komma och utföra aktiviteter.

– Fastigheten på Lantgårdsvägen ligger mycket naturskönt och liknar en liten herrgård med egen grusad gårdsplan och flera hus. Den ligger i utkanten av Viby, har en stor, fin trädgård och det är väldigt lugnt och nära naturen, säger Eva.

Under sommaren drog verksamheten igång med många aktiviteter som utomhusbio, allsångskvällar, gymnastik med Friskis & Svettis och disco på fredagar.

– Framåt vintern och under de mörkare månaderna finns det dessutom en plan att erbjuda yoga, måleri och liknande inomhusaktiviteter, säger Eva.

I någon av de mindre byggnaderna planeras även en liten verkstad så att man kan snickra sig en fågelholk eller liknande.

– Gården är ursprungligen uppförd 1910 av en järnhandlare och är mycket påkostad med takmålningar och kakelugnar. Så även inomhus är miljön mycket vacker och harmonisk, säger Eva.

Hur har aktivitetscentret tagits emot av sina brukare?
– Jag var där inför en allsångskväll och glädjen var stor. De var så fantastiskt entusiastiska att jag gick därifrån med ett leende på läpparna, säger Eva.

SKAB förvaltar och utvecklar samhällsfastigheterna i Sollentuna. Här hittar du alla fastigheter som vi förvaltar, benämnda utifrån verksamhetens namn. 

 

Kontakta oss

Vi har spetskompetens inom ny-, om- och tillbyggnation och förvaltning av samhällsfastigheter. SKAB bidrar till att Sollentuna kommun utvecklas till en attraktiv verksamhets-, näringslivs- och bostadsort. 

Åk till toppen