Lokalvård

Lokalvård är en de viktigaste åtgärderna för en bra miljö i alla fastigheter. För skolor och förskolor gäller detsamma, och är en viktig del i att barn, elever och personal håller sig friska.

”Lokalvård är fastighetsekonomi” säger Helena Gull, SKAB:s Lokalvårds Controller. Vad menar hon med det? Lokalvård är mer än "bara rent". Om man städar fel så kan man förstöra ytskikten. Dels blir ytan förstörd på sikt, dels bildas mikrobiell påväxt på blöta ytor. Golv kan hålla dubbelt så länge, om man tar hand om dem och städar rätt. På så sätt är lokalvård verkligen fastighetsekonomi, det går hand i hand.

Kravställning mot Lokalvårdsleverantören

Vill du ha hjälp med att prata med din lokalvårdsleverantör? SKAB kan bistå med att framföra kravställningen som finns i avtalet med lokalvårdsleverantören, eller medverka i möten mellan lokalvården och verksamheten, för att förtydliga kravställningen. Du kan också få hjälp med att få ut beskrivningar över vad som skall utföras vid varje städtillfälle, vilket inte alltid är helt tydligt.

Helenas bästa tips

  1. Städa torrt. D.v.s. om man använder vatten, måste man torka torrt med en gång. Helst bör en yta aldrig vara blöt, bara fuktig, så att den torkar inom 30 sekunder.
  2. Använd ett minimum av kemikalier, helst bara vatten och Micro fiber.
  3. Boka en tid med Helena då hon kan hjälpa din verksamhet och gå igenom er lokalvård, och er kravställan: lokalvard@sollentuna.se

Minska smittspridningsriskerna - lokalvården är den viktig del

I arbetet med att minska risken för smittspridning är lokalvård en bidragande del. Städning bör ske med lätt alkalisk lösning eller desinfektionsmedel med tensider. Samt god ventilation genom att tex vädra ordentligt. Det är viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring att hålla avstånd. 

Läs mer om ventilation här.

Kontakt

Helena Gull, Lokalvårds Controller SKAB
lokalvard@skab.se
08-579 226 32

Kontakta oss

Vi vill underlätta din vardag. Därför har vi sammanställt svar på de vanligaste frågorna vi får kring fastighetsförvaltning av våra samhällsnyttiga och kommersiella fastigheter.

Hittar du inte informationen du letar efter?

Åk till toppen