Nytt Handelshus öppnar upp i Edsvik

Nytt Handelshus öppnar upp i Edsvik

Under våren 2020 tog Sollentuna kommunfullmäktige beslut om en långsiktig plan för Edsvik. Målet är att göra Edsvik till en tillgängligare och mer levande mötesplats, med en mix av aktörer som tillsammans driver utvecklingen i området framåt.

Nytt Handelshus öppnar upp i Edsvik

Utvecklingen av Edsvik sker steg för steg, och nu den 13 februari öppnar ett helt nytt koncept upp. Logen Edsvik är ett handelshus bestående av lokala företagare från Sollentuna, som erbjuder en mix av inredning, blommor, kläder, keramik, tillsammans med hälsa och träning. Logen Edsvik drivs av grundaren Eleonor Dalhäll. Hon är även grundaren av STUDIO P.E.P.P, som nu blir en del av det nya handelshuset.

- ”Vi vill erbjuda upplevelser i många dimensioner, där vi blandar t.ex. workshops i drejning och blomsterbindning, hälsa och träning, samtidigt som man kan köpa blomsterkransar, keramik och second-hand kläder. Vi vill erbjuda det personliga, unika, och lokala, som inte finns på andra ställen. Därför har vi skapat ett handelshus med fokus på hälsa, lifestyle och välmående. Vi vill skapa en vardagsrumskänsla, med upplevelser för alla sinnen, där alla är välkomna!” berättar Eleonor Dalhäll.

I handelshuset Logen Edsvik finns en mix av utbud från lokala företagare från Sollentuna. En marknadsplats där aktörerna samarbetar för att kunna erbjuda ett brett utbud. Utbudet kan växa och utvecklas över tid, och består nu av:

  • Studio P.E.P.P – tränings- och yogastudio
  • Bukettmakarna – blomster- och inredningsbutik med möjlighet att binda egna buketter
  • &Igen - nytt och nästan nytt mode på ett hållbart sätt (second-hand)
  • Handgjord keramik och drejkurser
  • Massör
  • Mötesplats/eventlokal

- ”Det är spännande och mycket positivt att Edsvik tar nya steg mot att bli en tillgänglig och levande mötesplats för hela Sollentuna. Edsvik är ett viktigt besöksmål för såväl vår kommun som för våra grannkommuner. Tillsammans med SKAB breddar vi vårt utbud och lockar ännu fler besökare, säger Thomas Nyman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Många planer finns ytterligare, när pandemin lättar: ”Vi vill kunna skapa olika Marknader ute på Stallbacken utifrån årstiderna, där ännu fler lokala aktörer från Sollentuna tillsammans kan erbjuda ett brett utbud till besökarna” berättar Eleonor Dalhäll.  

- ”Resan mot att skapa ett kulturellt vardagsrum på Edsvik fortsätter. Samtidigt som det pågår ett mycket viktig utredningsarbete med att se över de olika fastigheternas kondition, tar vi också han om mindre men viktiga saker som att se över alla gamla skyltar, ordna med belysning och andra insatser för platsen. För SKAB är det viktigt att också, under denna process, kunna erbjuda besökarna ett flertal olika aktörer som står beredda att serva de många som besöker Edsvik. Nu tar vi ytterligare ett steg när gamla konsthall öst blir ett nytt handelshus med fokus på Sollentunaföretag. Detta är mycket glädjande och ger ännu fler människor anledning att regelbundet söka sig till detta vackra område.” säger Thomas Ardenfors, Styrelseordförande i Sollentuna kommunfastigheter AB.

Caféet i Oxstallet öppnas igen efter lokalanpassning

I Oxstallet finns Edsvikens Piazza & Gelateria, som blev utnämnd till Årets företagare 2020 av Sollentuna kommun. Den 13 februari öppnar de upp igen med ett bredare utbud än förr, efter att ha haft stängt en tid pga. lokalanpassningar. Lokalanpassningen gör att man nu kan bereda maten på plats, och även diska, istället för köra leveranser från annan tillagningsplats.

- ”Vi är så glada över att kunna erbjuda våra populära Flatbreads även i Oxstallet. Men självklart finns vår prisbelönta gelato kvar i måna olika smaker, våra sallader och flagetter, och olika fikabröd och drycker”, berättar Nina Emre, grundare och ägare av Edsvikens Piazza & Gelateria.

Stallbacken kultur

Kommunens kulturella satsning ”Stallbacken Kultur” i Edsvik kommer att fortsätta att bedriva verksamhet i den gamla ladugården (före detta Konsthall väst). Utställningar, konserter och andra kulturella evenemang kommer att fylla lokalen så snart smittläget så tillåter. Barn och unga är fortsatt en viktig målgrupp för verksamheten, inte minst genom Skaparverkstan och elevutställningar. Idag är lokalerna och arrangemangen stängda med anledning av covid-19.

Edsbergs slott

I Edsbergs slott erbjuds kulturaktiviteter som konserter, litterära salonger och visningar. Idag är lokalerna och arrangemangen stängda med anledning av covid-19. 

Kulturfastigheterna i Edsvik

Susanna Arbro är Kulturfastighetschef på Sollentuna kommunfastigheter AB, och ansvarar för kulturfastigheterna i Edsvik:

- ”Uppdraget att Edsvik ska utvecklas till en tillgänglig och levande mötesplats har en utmaning att genomföra under rådande pandemi. Att hitta hyresgäster i nutid som vågar satsa och som ska ha verksamheter som är tillgängligt för alla besökare, utan allt för stora lokalanpassningar, samt att kunna bidra till områdets utveckling har varit ett pussel av olika samverkansmöten. Vi har nu tillsatt två permanenta hyresgäster på Stallbacken i Edsvik, efter utvärdering av tre test-verksamheter under året som gått”.

Utifrån de förutsättningar som varit har två lokaler kunnat hyras ut, då övriga tomma lokaler behöver investeringsåtgärder för att möta myndighetskrav innan de kan hyras ut. I valet av hyresgäster har förutom sedvanliga kontroller av affärsplaner och likviditet, varit att de kommersiella hyresgästerna vill samverka med SKAB och Kultur- och fritidskontoret i olika evenemang för att tillsammans lyfta och öppna upp området.